Familie

Cunoașterea în căsnicie

Un alt indicator al unei căsnicii de succes este gradul de cunoaștere. Cât de bine îl știi pe cel de lângă tine? Pornim discuția de astăzi de la prea multele exemple de cupluri pe care le-am văzut ajungând în pragul colapsului datorită faptului că cei doi nu s-au cunoscut așa cum se cuvine încă din perioada de prietenie, curte și logodnă. Tot visul și fluturașii par a se risipi ca un fum, în cazul lor, pentru a lăsa loc preacrudei și evidentei realități. ”Dacă știam că este așa… m-aș fi gândit de două ori înainte de a mă căsători cu tine” sunt cuvinte care nu-și vor găsi niciodată locul între noi doi! Secretul stă într-o bună cunoaștere dintre doi oameni care nu s-au aruncat cu capul înainte în vraja primelor atracții. Cu alte cuvinte am ales să iubim în cunoștință de cauză, cu toată inima dar și cu toată… rațiunea!

“Omul prevăzător ia seama bine cum merge“(Proverbe 14:15)

Nu spune DA până când nu ai acordat suficient timp acestui aspect, cel al cunoașterii reciproce temeinice. Adu-ți aminte de faptul că, sub imboldul atracției inițiale, vom fi orbiți, alegând să vedem doar acele lucruri care ne plac. În egală măsură, este o tendință naturală ca în perioada în ”curtare” fiecare dintre cei doi să încerce a lăsa o bună impresie. Nu este neapărat un lucru greșit să facem asta, dar de cele mai multe ori tendința va ascunde aspecte ale caracterului și personalității proprii, care se pot dovedi incompatibile cu așteptările, caracterul și personalitatea celuilalt.

Care ar fi câteva dintre greșelile pe care le putem face în perioada de prietenie așa zis romantică, continuată de logodnă? Păi, hai să parcurgem împreună câteva dintre ele:

  1. Timp insuficient petrecut împreună, în impostaze,  locații și contexte sociale diferite . Nu vă limitați la acele situații ideal – artificiale (ups) în care sunteți doar voi doi.
  2. Relația de la distanță. Internetul sau corespondența ne pot înșela, determinându-ne să ne formăm o imagine despre celălalt cel puțin neconformă cu realitatea, dacă nu total eronată.
  3. Lipsa unei sincere și reale comunicări. Discutați despre toate aspectele vieții, asigurați-vă că așteptările, temperamentele, principiile  voastre sunt în concordanță.
  4. Ignorarea unor aspecte ale personalității celuilalt care nu ne plac (vreți un exemplu? Păi, fetelor, un băiat care se comportă urât cu sexul frumos trebuie să vă dea de gândit, chiar dacă pe voi vă copleșește cu atenție și drăgălășenii). Vă recomandăm să investigați și să acordați atenție acelor aspecte peste care știți că nu puteți trece în viitoarea căsnicie. Nu vă înșelați singuri, asumând că celălalt se va… schimba. Poate că o va face, dar nimic nu vă garantează că în direcția pe care o așteptați.
  5. Ignorarea totală sfaturilor celor dragi. Atunci când luați o astfel de decizie, care, logic, trebuie să vă aparțină, țineți cont de opinia celor care vă iubesc, luând în calcul eventualele semnale de alarmă trase de ei. Deși uneori ei se pot înșela, este înțelept să îi ascultați cu atenție.

Citeste mai departe >>> AICI

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button